Beter schrijven voor contentmarketing

Iedereen kan wel schrijven, toch? Als er foutloos Nederlands uit je toetsenbord komt, kun je jezelf al een schrijver noemen. Toch is er een wereld van verschil tussen schrijven en ‘goed’ schrijven. Jouw eerste blogpost maakt je niet meteen een Stephen King. Goede teksten zijn simpel en doeltreffend. En niets is zo moeilijk als simpel schrijven.

Kom je er zelf niet uit? Bekijk het nieuwe contentplatform Contentoo eens. Hier maken wij gebruik van voor sommige opdrachten. Goede freelance schrijvers die marketeers perfect kunnen ondersteunen.

Wil je toch een poging doen om Stephen King te benaderen? In zijn boek On Writing deelt hij een aantal tips om betere teksten te maken.

1: Gebruik makkelijke woorden

Zoek je naar de juiste woorden? Het eerste woord dat je te binnen schiet is vaak het beste. Denk niet dat je met lange, moeilijke woorden interessanter overkomt. Of zoals King het zegt: “Zoek niet naar lange woorden omdat je je schaamt voor de korte.”

2: Doe maar normaal

Grammatica is een ingewikkeld iets. Hou het dus simpel, voor jezelf en voor de lezer. Als enthousiast schrijver ben je misschien geneigd om lange, complexe zinsconstructies te maken. Maar daarmee vergroot je de kans op fouten of onduidelijkheden. Een zelfstandig naamwoord en een werkwoord is soms alles wat nodig is voor een zin, meent King.

3: Blijf actief

Een valkuil waar veel schrijvers in lopen is het gebruik van passieve zinnen. In passieve zinnen ondergaat het onderwerp van de zin iets. ‘Het ei wordt gebakken door Kees’, is een voorbeeld van zo’n zin. Passieve zinnen zijn onnodig lang, zwak en martelen de lezer vindt King. Houdt je tekst levendig met actieve zinnen, waarin het onderwerp zelf actie onderneemt. In dit geval: ‘Kees bakt een ei’.

4: Vermijd bijvoeglijke naamwoorden

King heeft het niet zo op het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden. “Ik geloof dat de weg naar de hel ermee bestraat is”, schrijft hij. Als je zonder kunt, doe dat dan. Natuurlijk kun je er soms niet omheen. In een zin als ‘het was een mooie dag’ kun je het bijvoeglijke naamwoord niet zomaar weglaten. Maar King weet uit ervaring dat als je eenmaal begint met bijvoeglijke naamwoorden, voor je het weet je hele tekst er vol mee staat.

Een laatste tip van King is om zoveel mogelijk te oefenen. Goede schrijvers lezen en schrijven zo veel als ze kunnen. Daar worden je teksten alleen maar beter van. Of je nu een roman schrijft die over de hele wereld verkocht wordt, of een blogpost voor de website van je bedrijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *