De 3 soorten links bij linkbuilding

Voor iedereen die druk is om een website op organische manier hoog in Google te krijgen, is linkbuilding één van de belangrijkste onderdelen. Het is belangrijk om hierbij onderscheid te maken tussen diverse links en de waarde die een link meegeeft.

Een ‘do-follow’ link

Dit is de beste link die je kunt krijgen bij het linkbuilden en deze worden vaak  weergegeven als:

<a href=”http://www.jouwwebsite.com” target=”_blank”>Jouw website</a>

Met een ‘do follow’ link laat de site die een link plaatst aan Google weten de link te ‘vertrouwen’. Hiermee zal van de site die naar jouw site linkt pagerank/linkjuice doorzenden.  Bij linkbuilding is pagerank van belang. Een site met hoge pagerank is interessanter om een link van te krijgen dan een site met lage ranking. Ook speelt hierbij relevantie een grote rol. Als een site over auto’s linkt naar jouw site over auto’s is die link nuttiger voor zowel pagerank als traffic dan wanneer een site over vissen naar jouw site over auto’s linkt.

Een ’no follow’ link

Een ‘no follow’ link is een link, die zoals Google zegt, geen of heel weinig  pagerank/linkjuice zal doorsluizen. Links die voorzien zijn de een nofollow tag zijn daarom stukken minder interessant voor linkbuilding. Hoewel de links wel traffic kunnen opleveren, zijn ze niet interessant om te stijgen in zoekmachines.

De links worden vaak als volgt weergegeven:

<a href=”http://www.jouwwebsite.com” rel=”nofollow”>Jouw Website</a>

Google geeft aan de nofollow tag te gebruiken bij betaalde uitgaande links, links die je niet helemaal vertrouwd of die geen prioriteit en/of meerwaarde hebben voor de crawlbots. Een aantal bekende vormen van nofollow links zijn onder andere de links op Facebook en Twitter, reacties op weblogs en betaalde links. Hoewel er toch altijd nog speculaties blijven over het effect van sommige no follow links, lijkt een link voorzien van nofollow geen effect te hebben op pagerank. Maar hoewel Twitter bijvoorbeeld iedere link van een nofollow voorziet, is de microblog dienst wel degelijk handig om nieuws realtime indexeerbaar te krijgen. Zo moeten webmaster zich dus niet volledig laten leiden door nofollow. Er zijn veel grote sites die links voorzien van nofollow (Facebook, Twitter, Digg, Wikipedia, etc) die een site wel veel traffic kunnen opleveren.

Een redirect link (301 en 302 redirect)

Een redirect link zie je steeds vaker op allerlei websites verschijnen. De 302 redirect links lekken, net als de nofollow links, geen pagerank/linkjuice. Een 301 redirect lekt echter wel pagerank/linkjuice. Een redirect link is eenvoudig te herkennen; wanneer je op klikt zie een url verschijnen die direct weer doorklikt naar de bestemmings url.

Een voorbeeld van hoe een link bij een redirect eruit kan zien is:

<a href=”includes/a.php3?t=2&amp;i=1278409515&amp;p=343099″ target=”_blank”>Jouw Website</a>

Je ziet deze redirect links ook steeds vaker voorkomen in de sociale netwerken (vooral twitter) om een korte URL te krijgen om zodoende meer tekst kwijt te kunnen. Bit.ly en Goo.gl (tip!) zijn twee voorbeelden van 301 redirect url’s.

Conclusie

Na het artikel gelezen te hebben, zou je wellicht kunnen denken dat je enkel do follow links moet scoren. Deze zijn immers beter voor je ranking. Voor Google is het echter ook niet erg om nofollow of redirect links te hebben. Deze links genereren gewoon traffic en laten zien dat je je site niet op onnatuurlijke wijze laat stijgen. Logischerwijs zullen er na verloop van tijd altijd links met nofollow ontstaan.

Het is wel goed om te kijken op wat voor websites welke links gebruikt worden. Is het een irrelevante of slechte website  met weinig/geen pagerank die nofollow of redirect gebruikt? Is het dan de tijd waard om op die site te komen?  Maak daarom dus onderscheid in websites en zorg dat je o.a. kijkt naar de relevantie, soort link en pagerank, maar laat je er niet direct door afschrikken. Zoals eerder gezegd; Twitter kan je website sneller geïndexeerd krijgen en goede inhoudelijke reacties op blogposts met een link kan je ook traffic opleveren. Toch zijn deze links allemaal voorzien van een nofollow…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven