Jaarafrekening 2020: E-commerce is booming

Afgelopen december was een aanzienlijke afname te zien van het aantal bedrijven dat noodgedwongen de handdoek in de ring moest gooien. Dit blijkt uit cijfers van het KVK.

In vergelijking met december 2019, nog voordat het coronavirus zich over de wereld verspreidde, nam dit aantal met elf procent af. Afgelopen september en oktober was er geen teken aan de wand dat een dergelijke positieve ommekeer op korte termijn zou plaatsvinden. Er was respectievelijk een daling van 39 procent en 45 procent te zien ten opzichte van deze maanden in 2019. Ook bleek afgelopen december, in vergelijking met een jaar eerder een toename van 19 procent van het aantal startende ondernemingen. De op een na hoogste stijging in 2020, zo blijkt uit de Trendrapportage Bedrijfsleven van de Kamer van Koophandel.

E-commerce zit in de lift

De volgende sectoren hebben een sterke toename gehad van het aantal startende ondernemingen: goederenvervoer op de weg, online detailhandel, projectontwikkeling, post zonder universele dienstverplichting en koeriers, overige zakelijke dienstverlening. Er was met name een stijging te zien van het aantal nieuwe e-commerce bedrijven. Uit cijfers van het CBS over het derde kwartaal van 2020 blijkt dat er maar liefst 47 procent meer webshops zijn opgericht dan in hetzelfde kwartaal in 2019. Bij veel ondernemingen heeft e-commerce een sleutelrol gekregen binnen de bedrijfsvoering. Ook sociale media zijn zich steeds meer gaan richten op het bieden van e-commerce concepten, bijvoorbeeld Instagram, TikTok en Facebook. Afgelopen jaar zijn Nederlanders ongeveer 20 procent meer gaan kopen via e-commerce. Monitors, laptops, klusspullen, gezondheidsapparaten, levensmiddelen en afhaalmaaltijden zijn een paar voorbeelden van verkopen die explosief zijn gestegen. Een logische ontwikkeling nu veel Nederlanders zijn gaan thuiswerken en nog amper de deur uit komen.

Steunpakket overheid

Het aantal faillissementen bleef in 2020 beperkt, in vergelijking met het voorgaande jaar. Een reden is dat veel bedrijven in moeilijkheden, eieren voor hun geld hebben gekozen en vrijwillig de deuren hebben gesloten. Daarnaast kon met overheidssteun veel andere bedrijven de hand boven het hoofd worden gehouden. Vanwege de uitbraak van het coronavirus werd afgelopen jaar een nieuwe tijdelijk regeling ingevoerd door de regering, de zogenoemde Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Zo worden bedrijven met omzetverlies tegemoetgekomen door de overheid. In december werd dit pakket nog eens uitgebreid met 3,7 miljard euro. Zo worden loonkosten gesubsidieerd met een maximum van 80 procent, is er uitstel tot het betalen van belasting tot 21 april 2021 en wordt tegemoetgekomen bij het ondersteunen van de vaste lasten van ondernemers.

Overige maatregelen

Omdat veel ZZP’ers niet in aanmerking komen voor dergelijke steunpakketten is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten geïntroduceerd. De overheid heeft hier 130 miljoen euro beschikbaar voor gesteld. Werknemers en ZZP’ers die thuis zitten en opdrachten zien verdwijnen kunnen via de gemeente gebruikmaken van dit steunpakket. Tot slot kunnen reisorganisaties zich mogelijk gaan wenden tot een toekomstig voucherfonds. Wanneer ze de uitgegeven vouchers van consumenten niet kunnen betalen, dan kan er via het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) geld worden geleend. Deze stichting leent weer via de overheid. Meer informatie over steunpakketten en regelingen zijn via de Rijksoverheid te vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven