Toepassing van de 301 redirect

Zoals Daniël gisteren al beschreef zijn de 301 redirects onmisbaar wanneer je te maken krijgt met websiteverhuizing. Om je traffic en (het grootste deel van) je pagerank te behouden maak je simpelweg gebruik van deze vorm van redirects. Met een 301 redirect geef je aan dat je site permanent is verhuisd. De tegenhanger van de 301 redirect is de 302 redirect, hiermee geef je aan dat je website tijdelijk is verhuisd. Een 302 is voor zoekmachines niet optimaal. Gebruik daarom ook altijd een 301 wanneer je je site verhuist.

Maar hoe pas je de 301 redirect toe? Bij sommige hostingpakketten wordt er standaard toegang tot C-Panel (o.i.d.) meegeleverd. In dit afgesloten gedeelte kunt u gemakkelijk een redirect instellen. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een cms. Voor wie geen toegang heeft tot een dergelijk programma, hier de opties;

301 redirect voor PHP (vermelden op de oude pagina)

<?php
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://www.netnotion.nl/nieuwelocatie.php");
?>


301 redirect voor ASP (vermelden op de oude pagina)

<%
Response.Status="301 Moved Permanently"
Response.AddHeader "Location", http://www.netnotion.nl/nieuwelocatie.php
%>


301 Redirect in .htaccess (staat in de root van de server)

RewriteEngine on (alleen als dit er nog niet in staat)
RewriteRule (.*) (alleen als dit er nog niet in staat)
Redirect 301 /oudelocatie.html

http://www.netnotion.nl/nieuwelocatie.html

Er zijn natuurlijk meer codes voor andere talen. We hebben hier de 3 meest voorkomende even opgesomd. Voor meer opties; http://netters.nl/SEO-301-redirect-zoekmachine-optimalisatie


301 redirect tegen duplicate content

Overigens is het aanvullen van de .htaccess ook van nut om duplicate content te verkomen. Google ziet namelijk http://netnotion.nl en http://www.netnotion.nl als 2 verschillende sites met exact dezelfde content. Op dat moment treedt er duplicate content op en dat is zonde, dit kan namelijk makkelijk voorkomen worden.

Je moet kiezen welke vorm  je gebruikt. Het maakt niet op dat met of zonder ‘www’ is, maar kies er 1! Wij kiezen ervoor om http://netnotion.nl te laten verwijzen naar http://www.netnotion.nl.

Dit doe je in de .htaccess;

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^netnotion\.nl [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.netnotion.nl/$1 [L,R=301]

Ook hier maak je dus gebruik van de 301 redirect. Je geeft eigenlijk aan dat http://netnotion.nl permanent is verhuisd naar http://www.netnotion.nl. Hiermee voorkom je duplicate content en toon je Google maar 1 pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven